En diskussion om hudlotion
Share
“..där ute till havs styr en fiskebåt.” Eller juste, en oljeplattform.
Jag kan inte låta bil att nynna en sväng på Teds "För kärlekens skull" när jag tittar på bilden. En oljeplattform i dimman. Det hade kunnat vara en segelbåt som sakta gled genom dagen. Mot spännande äventyr, lycka och glädje. Denna oljan som pumpas upp ur jordens innersta, fossilt material som vi i miljömål pratar om måste minskas ger kanske glädje av att du (som inte har elbil) kan transportera dig till lyckans ställen, med bensin, på asfalt eller glädjen av att du med en mjukgörande hudlotion kan smörja in din torra hud med. Hudlotion, ja precis du läste rätt. De utvinns ur samma råvara. Bensinen, asfalt och mineraloljan i din hudlotion.
Låt oss ta det här med hudlotion från början.
Hudlotionens uppbyggnad
För att skapa en kräm, en hudlotion, behövs det vatten för konsistens och olja för fukt. Vilken olja man använder skiljer sig åt men det allra flesta består av den billiga mineraloljan.
Mineralolja i sig innehåller ingen näring och heller inga mineraler trots sitt namn. Mineralolja är mycket omdiskuterat, skeptikerna menar att den täpper till huden och skapar ett beroende, men för att inte ge mig in i den diskussionen väljer jag att helt strunta i huruvida den ger mig finnar eller skapar ett smörjberoende. För mig räcker studierna kring att mineralolja bidrar till ökade fall av autoimmuna sjukdomar som MS och reumatism, och att den innan den raffineras, som är en extremt miljöbelastande process, är cancerogen, att den inte går att bryta ner och är heller inte förnyelsebar.
För att forska på botande läkemedel på just autoimmuna sjukdomar så använder man oljorna på försöksråttor för att framkalla dessa sjukdomar så att man sedan kan testa botemedlen. Råttor som utsatts för vanlig hederlig babyolja, då på ren mineralolja, på irriterad hud har fått lindriga ledinflammationer. De råttor som fick kosmetika med mineralolja injicerat i sig fick kraftigare inflammationer i lederna. Som Katarina Johansson, nominerad till årets miljöjournalist 2011, skriver i sin bok Badskumt " att sondmata råttor med mineralolja verkar inte bekomma dem. Det kan ju vara skönt att veta, eftersom det mesta av vårt cerat eller läppstift förr eller senare hamnar i magen. Men man ska komma ihåg att råttor är tåliga djur..."
Berit Sverdrup, överläkare på reumatologkliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, gjorde en pilotstudie på mineraloljor när hon förstod att det fanns ett samband mellan dessa och ledsjukdomar. Studien gjordes på en liten grupp kvinnor som led av akut ledinflammation. Kvinnorna slutade smörja sig med krämer och efter två år kunde man på röntgenbilder se att skelettförändringarna gått tillbaka.
"… stort forskningsprojekt som visar att hos män som arbetar med industriella mineraloljor till vardags, till exempel verkstadsarbetare, är den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit 40% vanligare än bland andra män".
Berit önskade att det gick att göra i större skala, då även om resultaten va små så va det mycket intressanta. Men denna studie ledde iaf till att hon kunde påbörja ett stort forskningsprojekt som visar att män som arbetar med industriella mineraloljor till vardags, till exempel verkstadsarbetare, är den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit 40% vanligare än bland andra män. Jag går inte in på detta mer, men det finns studier att läsa bl.a här om du är intresserad.
Såhär identifierar du Mineraloljan (INCI):
Mineral Oil, Paraffin Liquidum, Vaselin, Paraffin, Oleum Petrolen, Oleum Vaselin, Paraffinum, Vaselin Oil, Paraffin Oil, Liquid Paraffin.
Parabener
Har du någonsin sett ett produktionsdatum på en hudvårdsprodukter? Nej, jag tänkte väl det. Det brukar man nämligen inte gå ut med. Konserveringsmedel av olika slag finns i din hudkräm för att den ska ha en hållbarhet på minst 30 månader och för att döda bakterier och svampar. Hållbarhet gör att krämerna kan transporteras långt och förvaras länge.
Vatten är ett ställe som bakterier stortrivs i, så i det produkter med mycket vatten finns mer konserveringsmedel. Problematiken är bara att vår hud också består av bakterier, fast goda sådana. Som gör allt för att hålla dumheter borta från insidan av din kropp. Om vi tar på bakteriedödande ämnen på vår kropp så hamnar vårt hudmikrobiom i obalans och vi får hudåkommor som följd.
Istället för att fokusera på produktens långa hållbarhet skulle jag önska att fokus låg på att framställa nya framställningssätt, nya vägar för logistik och distribution så att hudvård handlar om din huds bästa.
Parabener blev ett svartlistat ämne när det 2004 publicerades en uppmärksammad artikel när forskaren Philippa Fabre i England hade kunnat konstatera att parabener orsakade en snabbare tillväxt av bröstcancerceller än normalt. Man tror att pga att parabanerna har en östrogenliknande struktur skulle det kunna vara anledningen. De vanligaste parabenerna -methylparaben och ethylparaben anses fortfarande säkra att använda i hudvård och din hudlotion.
Såhär hittar du parabener (INCI):
Methylparaben, ethylparaben, Methyl p-hydroxybenzonate, Ethyl Parahydroxybenzonate, Ethyl-parahydroxybenzonate, Ethyl-p-hydroxybenzonate, 4-Hydroxybenzoic Acid Ethyl Ester
Tistelolja - En snällare variant som alternativ olja
För att byta till lite positivitet så finns det såklart snälla varianter på ingredienserna jag skrivit om ovan. För att när basen är gjord så sätts sedan de aktiva och faktiskt hjälpande ämnena till. Men jag väljer helst en produkt med snälla ämnen rätt igenom. Vilket faktiskt finns.
Denna veckan har vi fokus på Little Cirkus babylotion, men såklart är den inte bara för små barn utan en hudlotion för oss alla. Jag väljer att hålla fokus på den för att det är den renaste lotionen vi har i vårt sortiment. Vi försöker hela tiden att hitta det bästa, även om vi också har produkter med konserveringsmedel av olika slag i sortimentet så väljer vi det med minst dåligt, vad vi kan hitta. Men denna, den är vad vi skulle säga, helt ren.
Rosacea, acne eller eksem? Tistelolja är för dig!
Varför Little Cirkus Baby hudlotion är så bra?
Den är inte bara bra för barnen, den är det även för oss vuxna. Följande är innehållet:
Denna lotions bas är vatten och tistelolja.
Tistelolja har ovärderliga fettsyror vid inflammationer, acne, rosacea och eksem. Går snabbt in i huden och kladdar inte. Nackdel, har bara en hållbarhet på 6 månader från det att flaskan öppnas, men jag tycker att det är rätt bra. Gillar "färsk" hudvård.
Emulgeringsmedlet består av Cetearyl Alcohol, låter läskigt pga alkohol i namnet men det utvinns ur kokos och har inget med etanol att göra.
Solrosolja - Kommer som nr4 på INCI-listan. På latin Heliantus Annuus. Består huvudsakligen av omega-6 vilket ger återfuktande egenskaper.
Glycerin - Bildas vid förtvålning. Inget konstigt.
Xylitylglucoside - Fuktgivande växtsocker, från björksav bl.a.
Cetearyl Glucoside - Emulgeringsmedel av kokos och majs.
Sodium Levulinate - Utvinns ur sockerbetor eller sockerrör, fungerar som naturligt konserveringsmedel.
Anhydroxylitol - Fuktgivande växtsocker, utvinns ur Xylitol, se nedan.
Xylitol - Fuktgivande växtsocker.
Sodium Anisate - Salt av basilika. Blir ett naturligt konserveringsmedel.
Glucose - Fuktbevarande socker.
Acacia Senegal Gum - Torkat acaciaträd. Används för sina filmbildande egenskaper.
Xanthan Gum - Framställt av socker från majs. Förtjockningsmedel.
Lactic Acid - Mjölksyra av syrade grönsaker. Är av samma typ som den vi har naturligt i kroppen för att bevara fukt.
Här sätter vi punkt för idag. Det finns såklart massor utav fler saker vi kan prata om kring hudlotion, men vi nöjer oss där ikväll. Ta han om er och tänkt på att ämnena du smörjer på dig inte bara påverkar din hud utan även resten din kropp. Nästa gång kanske vi ska gå igenom doftämnen, för visste du att en del ftalater minska fertiliteten, främst hos män?
Kram, Jennie
1 kommentar
Hej! Är detta ok i en body lotion?Aqua Purificata/Water, Glycerin, Squalane, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Glyceryl Stearate Citrate, Glyceryl Caprylate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Lactic Acid, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Citrus Bergamia Melarosa (Bergamot Orange) Leaf Oil, Santalum Album (Sandalwood) Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Limonene*, Linalool*. *From the essential oils.
Mvh Madeleine Ericsson